Son Haberler |

19 Şubat 2012 Pazar

ABD ile İsrail arasındaki 'İran polemiği' sürüyor

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
ABD ve batılı müttefikleri, Tahran'a ekonomik yaptırımlara devam edilmesinde ısrarcı davranırken, İsrail Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Benny Gantz, ülkesinin İran'ı vurma kararını kendisinin alacağını bildirdi. Bu açıklamanın, ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Tom Donilon'un İsrail'i ziyaret ettiği sırada yapılması dikkat çekti.

Gantz, Tom Donilon'un İsrail'i ziyaret ettiği bir sırada devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “İsrail kendi güvenliğinin baş garantörüdür. Ordu olarak bizim rolümüz bu. İsrail devleti kendisini savunmalıdır” dedi. Tümgeneral Gantz, “İran'ın sadece İsrail'in bir sorunu değil, bölgenin ve dünyanın sorunu olduğunu” ileri sürdü.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, ihtiyatlı açıklamalar yapan İsrail Genelkurmay Başkanı Gantz, bu hafta sonunu özellikle İran krizi konusunda mülakat vermek üzere İsrail televizyon kanallarına ayırdı.

Bu mülakatlar, özellikle İran ve Suriye konularında görüş alışverişinde bulunmak üzere İsrail'e gelen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Donilon'un ziyaretine denk geldi.

PROGRAMDA DANİLON-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ VAR

Danilon'un bugün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor.

İsrail gazetesi Haaretz'e göre, Netanyahu'nun Washinton'a önümüzdeki ay yapacağı ve ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geleceği ziyaretin hazırlık aşaması niteliğindeki bu görüşmede, ana gündem konusu Tahran'ın nükleer programı olacak.

Yarın İsrail'den ayrılacak olan Danilon'un ziyaretinde, İsrailli ve ABD'li ekipler birlikte görev alıyor. İsrailli heyete Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror başkanlık ediyor.

ABD VE BATI ASKERİ MÜDAHALE İÇİN ÇEKİMSER

İsrail'in, İran'ın nükleer programını durdurmak için bir askeri operasyon düzenlemesi olasılığından son haftalarda sık sık söz edilirken ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İran'a yaptırımların sonuç vermediğini söylemesine karşın, Washington ve batılı müttefikleri, Tahran'a ekonomik yaptırımlara devam edilmesinde ısrarcı davranıyor.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “İranlılar açık açık nükleer silah programı yürütüyor. Eğer İran nükleer silah sahibi olursa, bence Ortadoğu’daki diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmek isteyecektir. Bu da uluslararası ilişkiler adına bir felaket olur” diye konuştu.

İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığının açık olduğunu ve Tahran’ın başarılı olması durumunda Ortadoğu’da bir “Soğuk Savaş” başlayabileceğini de söyleyen Hague, İsrail dahil bütün kaygılı taraflara askeri operasyon seçeneğini savunmadıklarını bildirdiklerini de hatırlatmıştı.

"BUSH DÖNEMİNDE DEĞİLİZ"

ABD’nin Ortadoğu politikaları konusunda bilgi sahibi bir isim de, gazeteye yaptığı açıklamada, “Beyaz Saray yaptırımların işe yaradığını görmek istiyor. Bush döneminde yaşamıyoruz. Yeni bir çatışmaya gerek yok” dedi.

Tahran’ın sanki yaptırımlar işe yaramıyormuş, ekonomi zarar görmüyormuş, İsrail hiçbir şey yapmayacakmış gibi davrandığını ifade eden yetkili, “Bu sorunla ilgili olarak elimizden sadece yaptırım uygulamak geliyor. Eğer yaptırımlar başarısız olursa o zaman radikal seçeneği uygulamamak için neler yapabileceğimizi söylemek zor” diye konuştu.

Eski bir yetkili ise, “Yaptırımlar İran’a baskı yapmak ve İsrail’e bu konuyu ciddiye aldığımızı göstermek için uygulanıyor. Bu seçeneğin faydalı olabileceğini İsrail’e göstermeye odaklanıyoruz. İsrail’in şüpheleri var ama çabalarımızı takdir ediyor. Tel Aviv denemeye niyetli ama ne kadar bekleyecek?” ifadelerini kullandı.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes