Son Haberler |

13 Mart 2012 Salı

Suriye için büyük hazırlık

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Suriye'de yaşanan iç karışıklık nedeniyle sınırı geçerek Türkiye'ye gelebilecek Suriyelilerin barınması için Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, 20 bin kişilik kamp kurulmasına yönelik çalışmalara başlandı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, Suriye'de geçen yıldan bu yana evini terk etmek zorunda kalan insan sayısı 230 bin.

İç karışıklığın devam ettiği ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler Hatay'da kurulan çadır kentlerde kalmayı sürdürürken, Kilis'te kurulması planlanan konteyner kentin ardından Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde de 20 bin kişilik kamp kurulması için hazırlıklara başlandı.

KONTEYNER KENTTEN İLK GÖRÜNTÜLER



Ceylanpınar'da bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisine kurulacak olan kamp için altyapı çalışmalarına başlandığı öğrenildi.

DHA'nın haberine göre, Suriye ile en uzun sınır hattına sahip olan Şanlıurfa'da kurulacak kampın niteliği ve özelliklerine ilişkin bilgiler gizli tutulurken, kampın kurulacağı TİGEM arazisine ziyaretçi giriş ve çıkışı da yasaklandı.


Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suriyeliler için TİGEM arazisine kamp kurulmasına ilişkin hazırlıkları doğrulayıp, detaylarına ilişkin açıklama yapmadı.

TİGEM'in Suriye sınırındaki Ceylanpınar İşletmesi 1 milyon 761 bin 261 dekarlık arazisiyle Türkiye'nin en büyüğü olmanın yanı sıra dünyanın da en büyük tarım işletmeleri arasında gösteriliyor. 984 bin 399 dekarlık bölümünün ekim alanı olarak kullanıldığı arazide, göçerler olarak adlandırılan binlerce kişi kurdukları küme evlerde yaşamlarını hayvancılık yaparak sürdürüyor

230 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI
AA'nın bildirdiğine göre, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK), Suriye'deki şiddet nedeniyle geçen yıldan bu yana 230 bin kişinin evlerinden ayrıldığını bildirdi.

BMYK'nin Suriye koordinatörü Panos Mumtzis, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye Kızılayı'na göre, en az 200 bin Suriyelinin ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Mumtzis, 30 bin Suriyelinin de, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e kaçtığını, "hergün yüzlerce kişinin sınırdan komşu ülkelere girdiğini" belirterek, Suriye'de yaşayan çoğu Iraklı 110 bin mültecinin, temel gıdaların fiyatlarının artması nedeniyle büyük sıkıntı çektikleri bilgisini verdiğini kaydetti.

Panos Mumtzis, Suriye'de, Suriye poundunun değerinin düşmesi nedeniyle, ithal edilen malların fiyatlarının "fırladığına" dikkati çekti.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes