Son Haberler |

13 Mart 2012 Salı

Türkiye'den Avrupa'ya giden en kısa yol

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Burak Yılmaz'ın iki sezondur yaşadığı gol patlaması Avrupa kulüplerinin gözünden kaçmıyor. Atletico Madrid Sportif Direktörü Jose Luis Caminero'nun Altın Ayakkabı yarışmasında şu anda dünyaca ünlü yıldızlarla yarışan golcü oyuncuya talip olduklarını açıklaması da bu ilginin adeta bir ispatı oldu.

Burak’ın performansı ve Avrupa’da oynama hayalini düşünürsek Trabzonspor’un golcü oyuncuyu elinde tutmasının bir hayli güç olduğu ortada…

Üstelik bordo mavili ekip Avrupa’ya Türk forvet gönderme konusunda da oldukça tecrübeli. Yıllardır hücum hattında verimi yerli oyuncularla yakalayan Trabzonspor, Burak'ı satması halinde Fatih Tekke, Ersen Martin ve Umut Bulut'tan sonra son 10 yıl içerisinde Avrupa'ya gönderdiği 4. yerli forvet oyuncusu olacak.

Hatta Türk futbolunda son 10 yıl içerisinde Nihat Kahveci’nin Beşiktaş’tan Real Sociedad’a, Hakan Şükür’ün de Galatasaray’dan Inter’e gitmesi dışında başka önemli bir yerli forvet ihracımız da bulunmuyor. Bu açıdan bakıldığında 4 büyükler arasında bu konuda uzman takım Trabzonspor gibi görünüyor.

FATİH TEKKE RUSYA'YA

Bordo mavililer bu dönemde ilk yerli forvet ihracı olarak Süper Lig'de Karadeniz ekibinin formasıyla 2 sezonda 52 gol (2004-2005: 31 gol, 2005-2006: 21 gol) atan Fatih Tekke'yi 2006 yılında 7.5 milyon euro bonservis bedeli ile Zenit St. Petersburg takımına sattı. Fatih Tekke bu takımda 3 sezonda 65 maça çıkarak 20 gole imza attı.

UMUT TOULOUSE'UN YOLUNU TUTTU

Fatih Tekke'nin gitmesiyle forvet açığını Umut Bulut ile dolduran Trabzonspor bu oyuncunun da kariyerinde önemli bir yere sahip.Ankaragücü'nden transfer edildiği ilk sezon olan 2006-2007 sezonunda attığı 15 golleFatih Tekke'nin yokluğunu aratmamıştı.

Bordo mavililerin formasını giydiği 5 sezonda 67 gole imza atan Umut, ardından 2010-2011 sezonun sonunda Fransa'nın Toulouse takımının yolunu tuttu. Umut Bulut bu sezon Toulouse formasıyla 24 maçta sahaya çıktı ve 4 gol buldu.

ERSEN MARTİN LA LİGA'YA

Süper Lig'in tecrübeli forvetlerinden Ersen Martin de bordo mavili takımın formasını 1 yıl giydikten sonra İspanya Ligi ekiplerinden Recreativo Huelva takımına transfer olmuştu. Trabzonrspor formasıyla 2006-2007 sezounun attığı 11 gol ve sergilediği performans kendisine La Liga'nın kapılarını açtı. Huelva takımının küme düştüğü sezonda birçoğunda sonradan girdiği 24 maçta 3 gol kaydetti.

GÖKHAN ÜNAL DA OLMADI

Son 10 yılda yerli forvetlerle başarıyı yakalayan ve onları Avrupa’ya gönderen Trabzonspor’da bu süreçte tek istisnai bir durum var. O da Gökhan Ünal… 2008-2009 sezonunda geldiği Trabzonspor’da o yıl 32 maçta 15 gole atmayı başaran Gökhan Avrupa yerine Burak Yılmaz karşılığında Fenerbahçe’ye gönderilmişti.

10 yıllık döneme bakıldığında genelde Türk forvetlerde umduğu bulan Trabzonspor'un kadrosunda yer alan bu futbolcular Avrupa takımlarının dikkatinden kaçmıyor. Ve Trabzonspor'da her giden golcünün ardından yeni bir yerli golcüsünü yaratabiliyor. Bakalım Burak giderse bu kez bu boşluğu hangi yerli oyuncu ile dolduracak…

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes