Son Haberler |

17 Nisan 2012 Salı

Can kurtaran kalp alarmı

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
ABD’li bilim insanları, kalp krizlerinden ölüm oranını yüzde 30’a kadar azaltması umulan bir alarm sistemi geliştirdi. Kalpteki kriz habercisi düzensizlikleri anında belirleyip ‘alarm veren’ cihaz sayesinde, hayati önemdeki tıbbi yardım gecikilmeden ulaşacak.

AMERİKALI kalp hastalıkları uzmanları, çok sayıda hayatı kurtarabilecek bir “kalp krizi alarmı” geliştirdi. “AngelMed Guardian System” (AngelMed Koruyucu Sistem) adlı cihaz, bipleme ya da titreşim yoluyla kalpte kriz öncesi düzensizlikleri haber verecek. ABD’nin California eyaletindeki Salinas Valley Memorial Hastanesi uzmanları tarafından geliştilen cihaz, eski çağrı cihazları büyüklüğünde.

Yüzde 30 kurtarıcı

Köprücük kemiği bölgesinde, derinin altına yerleştirilen cihaz, kalpten aldığı elektrik sinyallerindeki değişiklikleri, 1.6 metre ötedeki harici bir cihaza iletiyor. Bu değişiklikler kriz öncesi semptomlara uyuyorsa, bipleme ve titreşimle bu düzensizlikler anında bildiriliyor ve tıbbi yardım için hayati önemdeki zaman kaybedilmemiş oluyor. Kalp krizinde her 30 dakikalık gecikme, ölüm riskinin yüzde 7.5 artması anlamına geldiğinden, bu cihazın birçok kalp krizinde can kurtarması umuluyor. Yeni cihazla iki saate kadar kalp krizine önceden müdahale edilebiliyor. Bu süre sayesinde, kalp krizi geçiren hastaların yüzde 25-30 oranında kurtarılabilmesi ümit ediliyor.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes