Son Haberler |

31 Mayıs 2012 Perşembe

"12 Eylül ürünü kürtaj' tartışılsın!" R.Akdağ

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan kürtaj ve sezaryen konusunda yeni açıklama geldi: Kürtaj serbestliği 12 Eylül ürünü, biz yaşam hakkı bazıları seçim hakkı diyor; netleşmiş bir şey yok, tartışılsın...


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtaja yasak ve sezaryenle ilgili konuştu.

Akdağ, "12 Eylül sonrası tartışılmadan serbest bırakıldı" dediği kürtaj konusunda kendilerinin bebeğin yaşam hakkını, bazılarının ise kadının seçim hakkını savunduğunu söyledi.

"Hiçbir şey netleşmedi" diyen ve "kamoyu bu konuyu tartışmalı" diyen Akdağ, "Sadece doktorlardan oluşmayan bilimsel kurul 2-3 hafta içinde çalışmayı tamamlayacak ve bu çalışmayı Başbakan'a sunacağım" şeklinde konuştu.

Akdağ, "Konuyla ilgili çalışmayı bakanlık olarak başlattık ve bilimsel heyette sadece doktorlar olmayacak. Bu çalışma en az 2-3 hafta sürecek ve ben bunu haziran ayı içinde Başbakan ve Bakanlar Kurulu'na ileteceğim" dedi ve şöyle devam etti:

"Kürtaj ve sezaryen meselesinin toplumda tartışılıyor olması doğru...

Kürtaj bu ülkede 12 Eylül ihtilalinin ardından, oldu bittiye getirilerek serbest bırakılmıştır. Toplumun haberi olmadan, tartışılmadan alınan bir karardır ve sağlıklı değildir.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin konuyla ilgili yaptığı bir araştırma bugün basında yer aldı. Ben de kendilerinden o çalışmayı istedeceğim. Orada görülen, toplumun büyük kısmının; kadınların da büyük kısmının, kürtaja karşı olduğudır..."

"SAĞLIK SORUNU VARSA İTİRAZ ETMİYORUZ"

"Annenin ve bebeğin sağlığıyla ilgili bir durum varsa biz de kürtaja itiraz etmiyoruz. Doğacak bebeğin ağır bir problemi olacaksa da kürtajın tartışılabilir olduğunu düşünüyoruz. Dikkat edin tartışılabilir diyorum" diyen Akdağ şöyle konuştu:

Basında 'devlet sahip çıkar' şeklinde yer alan açıklamam, 'özel durumlar olabilir, ne yapacaksınız?' sorusu karşısında verilen yanıttır. Ayrıca ortada verilmiş bir karar yok. Kamuoyu ve bizler bilimsel heyetlerle tartışacağız ve sonuç Bakanlar Kurulu'na gelecek.

Kürtaj konusunun tartışılması sağlıklı ancak suçlayarak yapmak doğru değil. Dediğim gibi kürtaj serbestisi 12 Eylül yasasıdır. Konunun dünyada tartışıldığını biliyoruz ve biz de böyle yaparak demokratik bir ülkeye yakışır şekilde karar vereceğiz."

"BİZ YAŞAM HAKKI DİYORUZ"
"Ben ve Başbakanımız yaşam hakkını savunuyoruz, bazı kesimler de kadının seçim hakkını savunuyor; bu tartışılsın" diyen Akdağ, "Şu anda kürtaj 10 haftaya kadar koşulsuz şekilde serbest. Neden buraya vurgu yapılmıyor. Kürtaj; kolu, bacağı oluşan; kalp atımı, kan dolaşımı başlama noktasına gelen bebeğin annenin karnından bir bıçakla kazınmasıdır" şeklinde konuştu.

4 HAFTA SINIRI?
"Bu bizim ortaya attığımız bir şey değil, kim çıkardı bilmiyorum ama tartşılmasında yarar var... Benim fikrim, bilimsel kurulun çalışması sonucunda şekillenecektir."

"SEZARYEN BİR AMELİYATTIR..."
Bakan Akdağ, 'Dünya Sağlık Örgütü yüzde 15'i geçmemeli derken Türkiye'de yüzde 50'lerde' dediği sezaryen konusunda da şunları söyledi:

"Normal doğumun yerine geçecek, gereksiz yere yapılacak bir işlem değildir. Sezaryen bir ameliyattır. Anne karnının ve rahmin yarılarak bebeğin çıkarılmasıdır. Bir defa yaptırırsanız, sonrakiler de sezaryenle doğmak zorundadır...

Sezaryeni tercih eden özel hastaneler ve meslektaşlarım, bu metoda ilginin farkında. Doğum esnasında anne ve aileye korkular telkin ederseniz, doğum nasıl isterseniz öyle olur. Aileler bunun bir ameliyat olduğunu ve ihtiyaç duyulduğunda başvurulması gerektiğini bilmeliler..."

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes