Son Haberler |

7 Ekim 2013 Pazartesi

Libya ABD baskını için açıklama bekliyor

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
ABD
Libya Başbakanı Ali Zeydan, Cumartesi günü Amerikan özel kuvvetlerinin topraklarında düzenlediği operasyonla ilgili olarak Washington'dan açıklama talep etti.

ABD'nin özel birlikleri, Trablus'ta bir operasyon düzenlemiş ve 15 yıl önce Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan Büyükelçiliklerine yapılan bombalı saldırılarda rol aldığı gerekçesiyle aranan üst düzey El Kaide militanı tıklayın Ebu Enes El Libi'yi ele geçirmişti.

Libyalı yetkililer, El Libi'ye yönelik operasyondan haberdar olmadıklarına dikkat çekiyor.
Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamada, Başbakan Zeydan'ın Amerikalı yetkililerden konuyu açıklığa kavuşturmalarını istediği belirtildi.

Açıklamada, Libya'nın "kendi topraklarındaki herhangi bir Libya vatandaşıyla ilgili olarak dava açmaya kararlı" olduğu vurgulandı.

El Libi'nin gözaltına alınması, yargılanmak üzere New York'a götürülmesi olasılığının da önünü açmış oldu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, El Libi'nin "meşru bir hedef" olduğunu söyledi ve adaletin karşısına çıkarılacağını belirtti.

Amerikan komandoları, Cumartesi günü Somali güneyinde de bir baskın düzenlemiş ancak hedefledikleri Eş Şebab liderini yakalamayı başaramamıştı.

Nezih el Ruquay, ya da takma adıyla Ebu Enes El Libi, Libyalılar arasında fazla bilinmiyor.
El Libi'nin Muammer Kaddafi'yi iktidardan indiren ayaklanma sırasında Libya'ya döndüğü sanılıyor.
BBC Libya muhabiri Rana Jawad'ın aktardığına göre Libya hükümetinin Amerikalıların topraklarında yürüttüğü operasyon hakkında ne kadar bilgisi olduğu da anlaşılabilmiş değil.

Ancak pek çokları bu olayı Libya'nın egemenlik haklarına müdahale olarak görüyor.(Bbc Türkçe)

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes