Son Haberler |

16 Kasım 2013 Cumartesi

Çin Tek Çocuk Politikasını Gevşetiyor

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Bebek
Çin’in uzun yıllardır süren tek çocuklu aile planlaması politikasını gevşeteceği, içlerinden biri "ailesinin tek çocuğu" olan çiftlere ikinci çocuk hakkını tanıyacağı açıklandı.

Çin’de hızla artan nüfusu dizginlemek için 1970'lerin sonunda uygulanmaya başlanan aile planlaması politikası, kentlerde yaşayan çiftlere tek çocuk sahibi olma zorunluluğu getiriyordu. Yapılan bazı düzenlemelerle her ikisi de ailelerinin tek çocuğu olan karı kocaların iki çocuk sahibi olmalarına izin verilirken, kırsal kesimde yaşayan ve ilk çocukları kız olan ailelere de iki çocuk hakkı tanındı. Çin Komünist Partisi’nin kararının "Çin nüfusunun uzun vadeli dengeli gelişmesini sağlamak" için alındığı açıklandı.

Yeni politikanın Çin’deki doğum oranını istikrarlı bir seviyeye taşıması ve kadın-erkek nüfusu arasında denge sağlaması hedefleniyor. Çin’de 2012 itibarı ile her 100 kız çocuk başına, 118 erkek çocuk doğuyor. Buna göre 2030 yılında Çinli erkeklerin kendilerine eş bulma ihtimalleri çok düşecek.

Çin’in resmi haber ajansı Şinhua ise, söz konusu değişikliğin olumlu karşılandığını açıkladı. Habere göre, yeni politika sonrasında birçok Çinli aile ikinci çocuklarını dünyaya getirmeye heveslenirken, çok sayıda aile ise değişikliğin kendilerini etkilemeyeceğini, hayat pahalılığı nedeniyle ikinci çocuğun masraflarını karşılayamayacaklarını ifade ediyor.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes