Son Haberler |

11 Kasım 2013 Pazartesi

Er Utku Kalı tahliye oldu

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen ve 52 vatandaşın ölümü sonrası askeri istihbarat bilgilerini sızdırmakla suçlanaraktutuklanan er Utku Kalı, mahkeme tarafından tahliye edildi.

Er Utku Kalı Tahliye Edildi

Hatay Reyhanlı’da meydana gelen bombalı saldırıların ardından belgelerin yayınlanmasından sonra soruşturma başlatan savcılık, Amasya Cezaevi’nde görev yapan 26 yaşındaki asker Jandarma Er Utku Kalı’yı gözaltına aldı ve 170 gün önce çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Devletin gizli bilgilerini sızdırmakla suçlanan Utku Kalı’nın yargılanmasına, özel yetkili bölge mahkemesi olan Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Saat 13.00’te başlayan ve 8 saat süren mahkemede aralarında asker ve komutan bulunan 9 tanık dinlendi. Mahkeme heyeti tanıkları dinmesinin ardından er Utku Kalı’yı tutuksuz yargılamak üzere tahliye etti.


Tahliye kararı sonrası duruşmayı takip eden CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Milletvekili Aygün, "Adalet yerini buldu. İyi oldu. Çünkü çok hasta ve hasta olduğuna dair 3 adet raporu vardı. Gecikmeli de olsa adaletin tesis edilmesi, ailesine teslim edilmesi ve topluma kavuşması çok iyi oldu mutluyuz" dedi.


2013 Reyhanlı bombalı saldırıları

Saldırı

Saldırı, 11/mayıs/2013 günü Reyhanlı ilçesi belediye önünde ilk bombalı aracın patlayıcı infilak etmesi sonucu saat 13:37’de patlatılmasıyla gerçekleşmiştir. ikinci Patlama saat 13:40’de PTT binası yakınında bombalı aracın patlaması sonucunda belediye binası önü ve PTT binası çevresindeki siviller ölmüş ve yaralanmıştır.

Saldırı Öncesi

Saldırıdan haftalar önce 23 Nisan 2013 tarihinde MİT, Suriye’nin Rakka kentinde 3 otomobile bomba yüklendiğini ve şüphelilerin Türkiye’ye saldırı planladığını, bombacıların Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’da üç ayrı sınır kapısını kullanabileceğini söylemiştir. Basında yer alan bir habere göre, ilçe genelindeki 73 MOBESE kamerasının tamamı saldırıdan birkaç gün önce arızalandı ve kayıt yapmadı.

Saldırı Sonrası

Saldırının ardından bölgede yaşayan Suriye’li sığınmacıların yaşadığı kampa saldırmak isteyen bir grup, polis müdahalesiyle engellenmiştir. Saldırının ardından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Demokratik açılımı belirterek "Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir"[11], Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Kim herhangi bir kaosu Türkiye’ye yansıtmak isterse bunun karşılığını görür" demiştir. Yine Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilgili terör eylemi için "Provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması" açıklamasında bulunmuştur.

Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile yayın yasağı getirildi. Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi, kararında şu ifadelere yer verdi: “Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin kabulü ile, Reyhanlı ilçesinde meydana gelen ve pek çok kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan patlamayla ilgili söz konusu soruşturmaya ilişkin dosya ve soruşturma kapsamı içinde kalan olay yerinde ve olayda ölen ve yaralananlara ilişkin, olay içeriğine ilişkin her türlü sesli, görüntülü ve yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki bu kapsamdaki bilgilerin CMK madde 153 ve diğer maddeleri gereğince yayınlanmasının ve gösterilmesinin yasaklanmasına karar verildi.”

16 Mayıs 2013’de Hatay 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yayın yasağı kaldırıldı.

22 Mayıs 2013 günü Redhack adlı hacker grubu, Reyhanlı saldırısıyla ilgili askeri yazışmaları yayınladı.Belgeler saldırıdan 1 ay önce Emniyet, Jandarma ve MİT arasında geçen yazışmaları konu alıyordu. Belgeleri sızdırdığı iddia edilen Er Utku Kalı tutuklandı ve savcılık tarafından 25 yıl hapsi istendi.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes