Son Haberler |

30 Eylül 2011 Cuma

'PKK biterdi ama...'

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
'PKK biterdi ama...'


'PKK biterdi ama...'

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 32. Gün’de Mehmet Ali Birand’a önemli açıklamalar yaptı. Başbuğ, terörün nasıl bitirilebileceğini, 1 Mart 2003’teki tezkerenin reddedilmesiyle PKK’yı bitirme şansının kaybedildiğini iddia etti.




Başbuğ’un sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

Kürt kardeşlerimiz teröre tavır almalı

(Terör biter mi?) Açık söyleyeyim, Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığını kaldırmadan PKK belasından kurtulması mümkün değil. Ayrıca Kürt kardeşlerimiz teröre demokratik tavır almalı. Daha önemlisi silah bırakması için uluslararası baskı yapılmasıdır. 

ABD ile işbirliği olmadan harekât zor

(K.Irak’a operasyon için ABD’den izin gerekir mi?) 2003’ten sonra Irak’taki durum değişti. Hava sahasında kontrol var. ABD ile koordine edilmeden bir operasyon zor. Sınır ötesi sonrası bölgede kalma ne kadar uzarsa o kadar başarılı olur. 

İyi istihbarat, planlama ile Kandil temizlenir

(Kandil temizlenir mi?) PKK’nın asıl bulunduğu bölge Irak’ın 40 kilometre içine kadar olan bölge. Kandil’e harekât, özel kuvvetlerle yapılabilir. İyi istihbarat ve planlamayla Kandil temizlenir.

PKK terör örgütü şanslı bir örgüt

(Terörle mücadelede hatamız neydi?) K. Irak’taki PKK varlığının ortadan kaldırılmasının mücadelede önemli olduğunu gözden kaçırdık. PKK terör örgütü şanslı bir örgüt bana göre. Çünkü konjonktürel şartlar hep lehine gerçekleşen ve istifade edebilen bir örgüt. Biz en az 4 kez PKK’yı elemine etme şansını kaybettik. 

Tezkere geçse, Irak’ta 40 km içeri girecektik

Bir türlü son darbeyi vuramadık. Bana göre en son fırsat 2003’teki 1 Mart tezkeresiydi. Kabul edilse TSK, adını Yağmur Hattı olarak adlandırdığımız K. Irak’taki 40 kilometrelik bölgeye girecekti. 

Özel yetkili mahkemeler konusu ele alınmalı

(Ergenekon ve Balyoz’un TSK komuta kademesi üzerindeki etkisi?) Tutukluluk halinin ceza haline dönüştüğü kanaati var. Özel yetkili mahkemelerin sorunlar taşıdığını çok kimse düşünüyor. Ben de katılıyorum. Özellikle gizli tanıklar, ihbar mektuplarına dayalı faaliyetler, özel yetkili mahkemelerin de ele alınmasının uygun olacağını gösteriyor. 

Başbakan ile ilişkilerimiz gayet sağlıklıydı

(Yeni bir asker - sivil düzeni mi kuruluyor?) 2008’de göreve geldiğimde Sayın Başbakan’la haftalık toplantıları ben arzu ettim. Dönemimde Sayın Başbakan’la ilişkilerimiz gayet sağlıklıydı. Diyaloğa açık bir süreç götürdük.Sorunlar olmadı mı, tabii ki oldu. Bu sorunları diyalogla, karşılıklı konuşarak çözmeye çalıştık. 

Silah bıraktırmaz için PKK ile görüşülür 

(Devlet PKK’yla görüşmeli mi?) Siyasi iradenin vereceği karar çok önemli. Ancak görüşmelerde gizlilik ve amacının iyi tespit edilmesi çok önemli. Bence amaç terör örgütünün koşulsuz olarak silah bırakması olmalı.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes