Son Haberler |

22 Ağustos 2011 Pazartesi

GENELKURMAY İDDİALARA CEVAP VERDİ

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Balyoz darbe planı davasında tutuklu bulunan muvazzaf subaylar için Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu'nun devreye girdiği iddia edildi. TSK ise yaptığı açıklamada 'Bahse konu toplantı Genelkurmay Başkanı'nın talimatıyla icra edilmiştir' dedi...


Son YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na terfi eden Org. Hayri Kıvrıkoğlu bugün bazı gazetelerin hedefine oturdu. Yeni Şafak, Taraf ve Bugün gazetelerinin bugünki sayılarında Kıvrıkoğlu'nun Balyoz darbe planı davasında tutuklu bulunan muvazzaf subaylar için devreye girdiği ve onları kurtarma planı yaptığı iddia edildi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu'nun Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan ve Hasdal Cezaevi'nde bulunan muvazzaf subayların serbest bırakılmasını sağlayacak hukuki girişimlerin ele alınması amacıyla bir toplantı talimatı verdi. 19 Ağustos'ta Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde gerçekleştirilen toplantıya, Genelkurmay Adli Müşavir Vekili Albay Şakir Aytaş, Kara Kuvvetleri Adli Müşaviri Albay Ahmet Vurucu, Jandarma Adli Müşaviri Yüzbaşı Hakan Kandemir, Hava Kuvvetleri Adli Müşavirliğinden ise Hakim Üsteğmen Özkan Doğu katıldı. Muvazzaf subayların serbest bırakılmasını sağlayacak hukuki düzenlemeler üzerine bir çalıştay olarak gerçekleştirilen toplantıya, Genelkurmay Adli Müşavirliği, Kara, Hava ve Jandarma Komutanlığı'nın temsilcilerinin yanı sıra dışarıdan da şu isimler katıldı: Hasdal'da tutuklu bulunan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'ya yakınlığı ile bilinen Hakim Yüzbaşı Kurtuluş Kaya ve Hakim Binbaşı Doğan Doğan Uysal.

İLK YOL: TUTUKLULUK SÜRESİ

Balyoz tutuklularının serbest kalmasını sağlayacak CMK'da yapılacak değişikliklerin ele alındığı öğrenilen toplantıda, ilk yol olarak tutukluluk sürelerinin kısaltılması teklif edildi. Ancak böyle bir değişiklik sonrasında tahliyesi gündeme gelecek PKK terör örgütü ve Hizbullah sanıklarının durumunun endişelere sebep olduğu belirtiliyor. Toplantıda "Hükümete 250. Madde ile yetkili özel savcılıkların kaldırılmasıyla ilgili baskı yapılması" ikinci yol ve son çare olarak benimsendi. 250. Madde ile yetkili savcılık ve mahkemelerin kaldırılması fikrini ilk kez YARSAV gündeme getirmiş, CHP de bu konuda önemli destek sağlamıştı.

Hakim Albay Şakir Aytaş başkanlığındaki ekibin 1 haftadır ceza kanunda yapılması gerekli değişiklikler üzerindeki hazırlıklarını sürdürdüğü öğrenildi. "İnternet Andıcı" davasından tutuklanan ve hakkındaki suçlamalar nedeniyle uzun süre tutukluğunun sürmesi beklenen Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun yerine Aytaş'ın Adli Müşavir olarak atanması bekleniyor.

Org. Kıvrıkoğlu'nun Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'le görüştüğü ve öncelikli sorunlarının cezaevinde tutuklu bulunan personelin serbest bırakılmasını sağlayacak çalışmalara başlamak olduğunu söylediği iddia edildi. Ancak Kıvrıkoğlu'nun talimatıyla kurulan ekipten ve çalışmalarından Özel'in bilgisi olup olmadığı ise bilinmiyor.

TSK'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay ise bugün yaptığı açıklamada 'Bahse konu toplantı Genelkurmay Başkanı'nın talimatıyla icra edilmiştir' dedi...

İşte Genelkurmay'ın açıklaması

1. 22 Ağustos 2011 tarihli bazı basın yayın organlarında Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan bir toplantıdan bahsedilmektedir.

2. Bahse konu toplantı, Genelkurmay Başkanının talimatıyla, Genelkurmay Adli Müşavirliği koordinatörlüğünde, Kuvvet Komutanlıklarının adli müşavirlerinin katılımı ile icra edilmiştir.

3. Bu toplantıda, yeni yasama döneminde CMK'da ve askeri hukuki mevzuatta yapılması düşünülen yeni düzenlemelerin neler olabileceği üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır.

4. Bu çalışma, kurumsal görüş bildirmeye hazırlık amaçlı, teknik seviyede bir faaliyettir.

5. Bu nedenle, toplantıya, yazılarda belirtilen anlamı yüklemek yanlıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes