Son Haberler |

12 Mart 2012 Pazartesi

Nakilde organ reddine Türk tipi ‘köklü’ çözüm

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Nakilde organ reddine Türk tipi ‘köklü’ çözümİzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanları Dr. Selçuk Kılınç ve Dr. Cezmi Karaca’nın, böbrek nakli olanlarda reddi önlemek için kendi kök hücrelerinin de verilmesiyle ilgili araştırmasının ilk sonuçları umut veriyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan izinle 2008’de başlayan araştırmayla ilgili bilgi veren Kılınç, “Araştırmamız hastalar üzerinde devam ediyor. Benzer çalışmayı ince bağırsak nakli olan hastalarla da yapıyoruz” diyor. Bakanlığın her yıl 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle seçtiği en iyi doktorlar arasında yer alan Dr. Kılınç, şunları söylüyor:

Dünyada büyük ilgi

“Dünyada ilk kez bizim yaptığımız ince bağırsak nakillerinde kök hücre kullanımıyla ilgili deneyimlerimizi Eylül 2011’de ABD’de Dünya İnce Bağırsak Nakli Birliği’nin uluslararası katılımlı kongresinde sunduk. Kök hücre ile gerçekleştirdiğimiz tedavi metodumuz büyük ilgi uyandırdı. Çalışmamızı projelendirerek Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’na başvurduk. 30 hastayla yapacağımız araştırma için gerekli onay aldık. İki hastada bu metot ile ince bağırsak naklini gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Şu anda iki hasta daha kök hücre ile ilgili hazırlıkların tamamlanmasını bekliyor.”

Kök, organla veriliyor

Türkiye’de ince bağırsak nakli olup yaşayan üç hastanın da hastanelerinde ameliyat edildiğini anlatan Dr. Kılınç, bunlardan ikisine organla birlikte kendilerinden alınan kök hücrelerin de verildiğini söylüyor. Hastalardan birinin 2 yıl, diğerin 8 aydır yaşadığını anlatan Dr. Kılınç, şunları söylüyor: “İnce bağırsak lenfoid bir organ olduğu için çok yüksek oranlarda doku reddi görülüyor. Biz iki hastamızı nakil için hazırlarken, kemik iliklerinden aldığımız kök hücreleri Trabzon’daki Ati Teknoloji Laboratuvarı’nda çoğaltıldı. Ameliyat sırasında da organla birlikte kök hücreleri verdik. Kök hücrelerden ötürü vücut organı kendi organı gibi algılıyor, onunla savaşmıyor. Amacımız kök hücrelerin organ reddini önlemesi.”

Takılan organın genetik yapısı değişiyor mu?

Dr. Selçuk Kılınç, bu vakaların ince bağırsağından alınan parçalara genetik test yapılacağını söyledi. Her iki ince bağırsak alıcısı kadın (XX), vericisi ise erkek (XY). Yani kadın hastalardaki ince bağırsağın genetik yapısı, erkeğe ait olduğu için XY. Genetik testle, alıcıların kök hücrelerinin, erkeklerden alınan ince bağırsakların genetik yapısını XX’e çevirip çevirmediğine de bakılacak. Eğer böyle bir değişik olmuşsa kök hücreler organı tamamen yeni bedene göre yapılandırmış, ret riskini hatırı sayılır oranda düşürmüş demektir. Dr. Kılınç ayrıca adli tıpta da kullanılan DNA’nın parmak izi denilen testleri de yapacaklarını söyledi. “Takılan organın kendi DNA’sının yanısıra takılan kişinin de DNA’sını saptarsak tıpta asıl devrim o olur” dedi.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes