Son Haberler |

22 Ekim 2013 Salı

İKİZİNİN İLİĞİ İLE HAYATA TUTUNDU

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
İKİZİNİN İLİĞİ İLE HAYATA TUTUNDU
Talasemi major (Akdeniz anemisi) hastası olan Mardinli 12 yaşındaki Jiyan Ayaz, ikiz kardeşinden aldığı ilik ile yeniden hayata tutundu.

Mardinli Jiyan Ayaz, talasemi major (Akdeniz anemisi) hastalığı nedeniyle 3 yaşından beri yaşamını gönüllü kan bağışçılarının verdikleri kanları alarak sürdürüyordu. Hastalığı boyunca okula gitmekte, arkadaşlarıyla oynamakta zorluk çeken Jiyan’a, kendisinden 1 dakika küçük olan ikiz kardeşi Berhudan’dan alınan ilik nakledildi.

Jiyan’a talasemi major (Akdeniz anemisi) teşhisi konulduğunda henüz 3 yaşındaydı. 9 yılı her ay kan değişimi için hastane yollarında geçti. İlik nakli olması gereken Jiyan’ın tüm aile fertlerinin doku uyumlulukları araştırıldı. Ancak iyi haber, Jiyan’dan bir dakika önce doğan ikiz kardeşi Berhudan’dan geldi. Medical Park Samsun Hastanesi Kemik İliği Nakil Ünitesi’nde Berhudan’dan alınan kemik iliği Jiyan’a nakledildi. Nakil sonrası birinci aydaki kontrollerinde Berhudan’ın iliği tuttuğu tespit edildi. Tedavisi Medical Park Samsun Hastanesi’nde devam eden Jiyan, şimdi Mardin’e dönüp kardeşlerine ve okula döneceği günü iple çekiyor.

İKİZİ YOLUNU GÖZLÜYOR
Mardin’de şoförlük yaparak 4 çocuğunun geçimini sağlayan Jiyan’ın babası Cesur Ayaz, “Jiyan 3 yaşında hastalığın teşhisi konuldu. O tarihten bu yana her ay kan vermek için hastanelere gidip geldik. Hastalığın tek çaresi ilik nakli dendi. Hastane araştırmaya başladım, Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi’nin çok başarılı ameliyatlar yaptığını duydum. Samsun’a geldik. Burada benim eşimin ve diğer çocuklarımın dokularına bakıldı, ama uymadı. Sadece ikiz kardeşi Berhudan’ın iliği uyumlu çıktı. Çok şükür kızım şimdi iyi. Berhudan da 4 gözle kardeşinin Mardin’e dönmesini bekliyor” dedi.

“TALASEMİDE ERKEN NAKİL BAŞARI ORANINI ARTIRIYOR”
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi’nden Prof. Dr. Tunç Fışgın, talasemi hastalarında naklinin tercihen 2-5 yaşlar arasında yapılmasının nakil işleminin başarısını ciddi oranda artırdığını söyledi. Ergenlik dönemdeki nakiller konusunda yoğunlaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Fışgın, Jiyan’ın sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Fışgın, "Jiyan bir süre daha rutin kontrollerinin yapılabilmesi için Samsun’da kalacak ancak şu an her şey yolunda. Yakın zamanda Mardin’e dönüp kardeşlerine ve okuluna kavuşabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Emel Özyürek ise şöyle konuştu: “Nakil ünitemiz ilk yılında 23 nakli başarı ile gerçekleştirmiştir. Bunların içinde lösemilere uygulanan akraba dışı ve tam uyumlu olmayan nakillerde mevcuttur. Avrupa Kemik İliği Nakil Grubu’na akreditasyonumuzu gerçekleştirdik. Çocuklarımızın tedavi süreçlerini, bilimsel doğrular eşliğinde, her hastayı kendi koşulları ile değerlendirerek ve en uygun tedavi seçeneklerini oluşturarak gerçekleştiriyoruz.”

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes