Son Haberler |

6 Ocak 2014 Pazartesi

Feyzioğlu, Başbuğ'la görüşmesi sonrası neler söyledi

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
Feyzioğlu, Başbuğ'la görüşmesi sonrası neler söylediSon günlerde yaptığı görüşmelerle gündemde olan Metin Feyzioğlu, İlker Başbuğ ve bazı isimlerle görüşerek basın açıklaması yaptı.

Yeniden yargılanma tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bu kapsamda, Silivri Cezaevi'nde Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu, Ergenekon ile Balyoz davalarından tutuklu ve hükümlü bulunan bazı isimlerle görüştü. Saat 11.00 sıralarında Silivri Cezaevi'ne giden Feyzioğlu, burada yaklaşık 1 buçuk saat kaldı.

Feyzioğlu, Ergenekon sanıkları İlker Başbuğ, Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan'ın yanı sıra Balyoz Davası hükümlüsü Bilgin Balanlı ile görüştü. Metin Feyzioğlu, görüştüğü kişilerden "Koşulsuz destek aldığını" ifade etti.Türkiye Barolar Birliği olarak ciddi bir formül arayışı içinde olduklarını anlatan Feyzioğlu, "Suçsuz olduğunu haykıran bu insanlar af değil adil yargılama ve beraat beklemektedir" diye konuştu.

"HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE AF YOK" 

Hükümetin gündeminde bir af olmadığını da söyleyen Feyzioğlu, “Bir kere suçsuz olduğunu haykıran insanlar af değil adil yargılanma ve beraat istemekte. Öte yandan siyasi iktidarda defalarca bir affın asla söz konusu olmayacağını ifade etmiş durumda. 3 seçime birden girdiğimiz bir yılda affı beklemek siyaseten gerçekçi değil. Af bir seçenek olmaktan çıktığında geriye bu işi yargı yoluyla temizlemekten başka bir çözüm kalmıyor. Özel görevli mahkemelerin kaldırmaktan başka çaremiz yoktur. Bu Ergenekon, Balyoz, Şike veya başka bir davaya özel değildir. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan tüm insanlar içindir” ifadelerini kullandı.

Metin Feyzioğlu, İlker Başbuğ ile görüşmesinden de bahsederek, “Sayın Başbuğ ve konuştuğum diğer dostlar şunu söylüyorlar. ‘Biz bu hükümlerin zaten hukuka aykırı olduğunu zaten masum olduğumuzu biliyoruz. Ama ne yetkili ağızlardan TSK’ya anılan davalarla kumpas kurulduğu ifade edildiğine göre hükümlerin şekli meşruiyeti dahi kalmamıştır’ diyorlar. Gerçekten şu an bu davalarda ‘acaba hakikaten yargılanıyor mu’ diye düşünen yurttaşlar dahi ülkenin en yetkili kişilerinin açıklamaları ile yeniden yargılanma yapılması noktasına gelmiştir. Bu güne kadar niye söylemediler. Bugüne kadar söylememiş olmalarını zaten hep birlikte eleştirmedik mi. Bugün eğer bunu söylüyorlarsa hadi gelin bunu birlikte çözelim diyoruz” dedi.

TBB Başkanı Feyzioğlu, “Tahliyeler ne kadar sürer” sorusu üzerine şunları söyledi: “Kanunla tutukluluğa son vermek gibi açık bir düzenleme yapılması mümkün görülmüyor. Yine yargı kararı ile tahliye sağlamak lazım. Bugün dahi tutuklulukta azami süre uzundur. Yasama organı tutuklulukla azami süreyi 2 yılda sınırlayan bir düzenleme yaptığı anda zaten yargının bunu tespit edip tahliye kararı vermesi kaçınılmaz olacaktır. Yeniden yargılama başladığında ise yeniden yargılamaya başlananlar zaten artık hükümlü sıfatları ortadan kalkacağı için yine mahkemelerin tahliye kararı vermesi mümkündür. Bugünkü mevzuatta da izin vardır yeter ki yeniden yargılamayı yeniden açabilelim. Uygulamada zorunlu bir tutuklama olarak anlaşılan CMK’nın katalog suçlar maddesini kaldırılmasını istiyoruz.

Yine TBB’nin en önemli önerilerinde birisi de gerekçesiz tutuklama ve gerekçesiz mahkumiyet kararları sebebiyle AİHM tarafından verilen tazminat kararlarının bu keyfiliği yapan hakimlere rücuen tahsili için dönülmelidir. Bu yapıldığı takdirde Türkiye’de bütün hakimler insan haklarına saygılı olmak için birbirleriyle yarış edeceklerdir”. Feyzioğlu, cezaevinde görüştüğü İlker Başbuğ ve tutulu diğer kişilerin TBB’nin formülünün işleyeceği düşüncesinde olduklarını belirterek, “Peşine düşülmesi gerektiğini söylüyorlar. ‘Evet yolsuzluk soruşturması sonuna kadar devam etsin, sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye burada unutmaya ya da takasa kalkmasın’ dediler” ifadelerini kullandı.Feyzioğlu, "tahliyeler ne zaman olacak" sorusuna ise alınan cezalara atıfta bulunarak, "Herhalde 20 yıldan 30 yıldan önce" karşılığını verdi.

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes