Son Haberler |

1 Şubat 2012 Çarşamba

TBMM'de 'kuyruk acısı' gerginliği

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş


TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifi görüşürlürken başlayan gerginlik önlemedi. TBMM Başkanvekili çözümü birleşimi kapatmakta buldu



TBMM Genel Kurulu'nda TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasına dair teklifin görüşülmesi sırasında başlayan gerginlik önlemedi. Gerginlik üzerine TBMM Başkanvekili Meral Akşener çareyi birleşimi kapatmakta buldu.

Gerginlik, TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a yönelik, ''kuyruk acın var'' sözleriyle başladı.


"KUYRUK ACIN VAR"

Genel Kurulda, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasına dair teklifin görüşülmesine başlandı. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, İçtüzüğün bir maddesinin değiştirilmesi hakkında kendi teklifinin gündeme alınmamasını eleştirdi. Burhan Kuzu, Genç'in itirazı üzerine söz alarak, ''Dikkate almayın, her zaman yaptığı şey. Zaman çalmaya çalışıyor'' diyerek tepkisini gösterdi.

Bu arada, yerinden ayağa kalkan MHP Grup Başkanvekili Vural, Kuzu'nun sözlerini eleştirdi. Kuzu, bunun üzerine Vural'a, ''Senin kuyruk acın var, sen bu işlerden anlamazsın'' dedi. Bu sözlere tepki gösteren Vural da ''Komisyon Başkanı gibi edebiyle oturmasını bilsin orada ya da kalksın, gitsin'' diye bağırdı. Kuzu bu sözlere, ''Kes sesini, kes sesini''şeklinde tepki gösterdi.

Bunun üzerine, aralarında MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve Vural'ın da bulunduğu MHP milletvekilleri Kuzu'nun oturduğu komisyon sıralarına yürüdü. Bazı AK Parti milletvekilleri de komisyon sıralarına doğru koştu.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın, Kuzu'ya, ''Oturamazsın sen orada. Asıl senin kuyruğun var. Terbiyesiz adam. Sahtekar herif. Böyle bir şey olur mu'' diye bağırdı. Bazı MHP milletvekilleri, Türkkan'ın sakinleştirmeye çalıştı.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, gerginliğin sürmesi üzerine birleşime ara verdi.



ARADAN SONRA DA GERGİNLİK DEVAM ETTİ
Verilen aradan sonra Genel Kurul'da Meclis içtüzüğü Değişiklik Teklifi'nin görüşmeleri, usul tartışması ile devam etti. Usul tartışması açılması teklifinin kabul edilmesi üzerine, lehte söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, uzlaşmakta ısrar etmenin iktidar partisinin sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Kavgadan ne fayda umuluyor ki böyle bir zemin hazırlanıyor, milletin takdirine bırakıyorum. Bu kanunun gündeme alınması grup önerisiyle olmaz, hükümet ve komisyonun tekliği ile ancak 48 saat geçtikten sonra gündeme alınabilir" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, İçtüzük'ün 181. Maddesine göre, içtüzük değişiklik teklifinin milletvekili sıfatıyla verilebileceğini, AK Parti Grup Başkanvekillerinin bu maddeyi atladıklarını savundu. Hamzaçebi, "Kesinlikle 181. maddeye aykırıdır ve bu teklifin görüşülmesi mümkün değildir. 181 madde, İçtüzük değişiklik teklifi verme hakkını milletvekillerine verip, grup başkanvekillerine vermemek suretiyle uzlaşmanın yolunu açmaktadır. Ama AKP'nin kültüründe uzlaşma olmadığı için, muhalefetin meclis araştırma önergeleri ile kullandığı sınırlı söz hakkına bile tahammülü olmadığı için bu hakkı da almak istiyor" dedi.


"BEN NEYİM MİLLETVEKİLİ DEĞİL MİYİM?"
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, 181 madde ile grup başkanvekillerinin teklif veremeyeceği yorumunun yanlış olduğunu belirterek, geçmişte de CHP'nin Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un imzası ile içtüzük değişiklik teklifi verdiğini ve itiraz edilmediğini söyledi. Canikli, "Haklı bir eleştiri olursa elbette değerlendirilir ama CHP'nin bu uygulamasından sonra, çıkıp buna '181. maddeye aykırı' demek İçtüzüğün lafzına ve özüne uygun düşmemektedir. 181. madde sadece tasarı olarak İçtüzük tekliflerinin gelmesini engellemektedir. Maddede 'içtüzük teklifi milletvekillerince yapılır' diyor. Peki ben neyim, grup başkanvekili olmam milletvekili olmadığım anlamına mı geliyor?" diye konuştu.



AKŞENER GÖRÜŞMELERİ ERTELEDİ
Yaşanan gerginliklerden sonra TBMM Başkanvekili Meral Akşener, TBMM içtüzük DEğişikilği Teklifi görüşmelerinin yapıldığı Genel Kurul birleşimini sona erdirdi. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, yaşanan tartışmalar nedeniyle Meclis İçtüzüğü'nün 68. Maddesine dayanarak birleşimi kapattı.

http://ulusalgazetetr.blogspot.com/

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes