Son Haberler |

5 Nisan 2012 Perşembe

12 Eylül davası tüm dünyada yankılandı

Facebookda Paylaş Twitterda Paylaş Google+da Paylaş
12 Eylül Davası'nın başlaması yurt dışında da dikkat çekti. Yabancı medya, “Türkiye daha önce böyle bir şey görmemişti”, “Evren’in yargılanmasının simgesel anlamı büyük”, “Sembolik olsa da tarih ile yüzleşmenin işareti olabilir”, “Türkiye ordusu ile hesaplaşıyor” gibi değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomi gazetesi Financial Times, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Evren ve Şahinkaya’nın yargılanmaya başlandığını belirtirken “Darbe sonrası, en az 650 kişi tutuklandı, yaygın işkence uygulandı, yüzlerce insan cezaevinde öldü ve 17 yaşındaki bir çocuk dahil 50 kişi idam edildi” dedi. “Türkiye, daha önce öyle bir şey hiç görmemişti” ifadesini kullanan İngiliz gazetesi, halen darbe komploları iddialarına ilişkin devam eden davaların ise “çok tartışmalı” hale geldiğini de yazdı.

BBC: “EVREN’İN YARGILANMASININ SİMGESEL ANLAMI BÜYÜK”

İngiliz yayın kurumu BBC, 1980 Darbesi'nin Türkiye’nin “en kanlı” darbesi olduğunun altını çizdiğini haberinde Kenan Evren’in yargılanmasının Türkiye’de “büyük simgesel anlam” taşıdığını ve “güç dengesinin bir zamanlar dokunulmaz olan askeri kurumdan ne kadar kaydığını kanıtladığı” yorumunu yaptı.

NYT: ”YAŞLI GENERALLERİN CEZAEVİNE GÖNDERİLMESİ BEKLENMİYOR”

New York Times, “Yaşlı Generaller, Şiddetli 1980 Askeri Darbe Nedeniyle Yargı ile Karşı Karşıya” başlığı ile verdiği haberde darbe liderleri 94 yaşındaki Kenan Evren ve 86 yaşındaki Tahsin Şahinkaya’nın ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılabilecek suçlamalarla yargılandıklarına işaret etti. “Darbe, modern Türkiye’nin üç askeri müdahalesinin en şiddetlisi idi” diyen gazete, “Generaller, yaşları nedeniyle cezaevine gönderilmeleri pek beklenmiyor” değerlendirmesini de yaptı.

DEUTSCHE WELLE: “SEMBOLİK OLSA DA TARİHLE YÜZLEŞMENİN İŞARETİ OLABİLİR”

Alman yayın kurumu Deutsche Welle de, “Ankara Tarihi Bir Darbe Davası Açıldı” başlıklı haberinde davanın, darbenin 30 yılı aşkın bir süre geçmesinden sonra açıldığını belirtti. Haberde “Sembolik olsa da, isyancı generalleri mahkum etmek, ülkenin tarihinin karamlık bir olayı ile yüzleşmeye çalıştığının işareti olabilir” görüşü de dile getirildi.

EL PAİS: “TÜRK TARİHİNDEKİ EN KANLI DARBENİN SORUMLULARI YARGILANIYOR”

Geçmişte darbelere sahne olan İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, Türkiye’nin tarihinin “en kanlı” darbenin sorumlularını yargıladığını vurguladı. Haberde “Askerler, Anayasa'nın garantörleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan laik devletin koruyucuları olarak eski prestijlerini hızlı kaybediyorlar” yorumu da yapıldı.

LE FİGARO: “TÜRKİYE, ORDUSU İLE HESAPLAŞIYOR”

Fransız muhafazakar gazetesi Le Figaro “Türkiye, Ordusu ile Hesaplaşıyor” başlığı ile verdiği haberde “1980 yılındaki kanlı darbenin sorumluları yargılanıyor” derken mahkeme önünde gösteri yapanların 12 Eylül döneminde işkence görenlerin portrelerini taşıdıklarına dikkat çekti.

LE PARİSİEN: “GÖRÜLMEMİŞ PROSEDÜR”

Diğer Fransız gazetesi Le Parisien tarafından yayımlanan haberde 12 Eylül Davası “görülmemiş prosedür” olarak nitelendirilirken, 12 Eylül darbecilerinin ilk kez mahkeme önüne çıkarıldıklarına vurgu yapıldı.

Ulusal Gazete

Paylaş:

Yorum Gönder

 
Yukarı Çık
Telif Hakkı © 2014 Ulusal Gazete | Tasarım: OddThemes